Arbeta som hårdrockrecensent

Har du ett stort musikintresse samtidigt som du gillar att skriva kan recensent vara en bana värd att satsa på. För att kunna hålla sig helt up to date är det i regel en stor fördel att specialisera sig och den här artikeln ska vi koncentrera oss på hårdrock. Hårdrock är i sig en väldigt bred musikgenre och om du behöver specialisera dig ytterligare beror på var du hoppas kunna publicera dig. I den här artikeln ska vi ge tips på du kan gå till väga om du vill recensera hårdrock professionellt.

Att skriva recensioner är ett hantverk som handlar om att beskriva musik, formulera åsikter och komplettera med läsvärda anekdoter. För att bli en bra recent måste man förstå vad musikerna själva vill uppnå och kunna bedöma det utan att blanda in sin personliga smak. Därmed inte sagt att en recent inte kan skriva utifrån just sin egen smak. Vidare är det mer eller mindre nödvändigt att känna till så mycket fakta att man kan kontextualisera en musikgrupp och en skiva. Särskilt inom hårrocken som har så många subgenres. Musirecensenter har sällan fast anställning. det är vanligt att de har en egenanställning och arbetar som frilansare.

Håll koll på instrumenten

Att lyssna mycket på hårdrock är givetvis en viktig del av yrket men något få tänker på är att det ofta tar mer tid att sälja än att skriva texter. I början an kommer du att få lägga ner mycket tid på att hitta kanaler för dina recensioner och även vara beredd på att jobba gratis med textprover. Kan du skriva på mer än ett språk växer dina möjligheter att leva på verksamheten.

Utveckla ditt kontaktn

De bästa texterna om hårdrock, som till exempel boken The Dirt om bandet Mötley Crue, bygger på att författaren lärt känna artisterna. En recensent som gjort sig känd för att göra sågningar av skivor kan få det svårare att skriva längre texter och att göra intervjuer eftersom det helt enkelt väcker ont blod med raljanta och negativa texter. Däremot kan det vara trevligt att läsa just sågningar och en recensent måste hitta en balans som fungerar i långa loppet.

Lär känna artister

Om du funderar på hur det skulle vara att jobba som recensent rekommenderar vi att du recenserar ett antal av dina favoritskivor och kanske något “hatobjekt”. Via för andra och be om deras ärliga omdöme. Då får du en känsla för om du har, eller ska kunna utveckla, det som krävs.

Läs så många recensioner som möjligt inom din genre och funderar över varför du tycker som du gör om dem. Gillar du en text på grund av skribentens skicklighet så kan du lära dig mycket av at analysera hur recensionen är uppbyggd. Aftonbladets hårdrockskribent Sofia Bergström har i skrivande stund just tillträtt sin tjänst och är en skicklig skribent värd att hålla koll på. Kom ihåg att recensioner inte bara handlar om skivor. Även konserter recenseras och där handlar det om att bedöma en helhetsupplevelse, inte bara det rent musikaliska.