Hårdrock – vad är det egentligen?

De flesta har någon form av förhållande till hårdrock, oavsett om det är en form av hat-kärlek, ren avsky eller total hänförelse. En sak är dock säker: hårdrocken har så länge den funnits skapat reaktioner och känslor hos människor – och det av olika skäl. Det har varit en genre som inte ansetts riktigt rumsren; något av ett fördärv för de unga människor (som det ansågs förr) som lyssnade på musikstilen. Detta har band som amerikanska WASP och den brittiske Black Sabbath-sångaren Ozzy Osbourne fått erfara. Här har det handlar om renodlade skandaler som satte stort avtryck i musikvärlden; för WASP:s del på grund av kastande av råa köttstycken på publiken och för Ozzy handlade det bland annat om att han bet av en fladdermus huvudet på scenen.

Detta är förstås extremer. De flesta hårdrocksband har inte gjort lika stort väsen av sig eller varit inblandade i några större skandaler, men om vi tittar förbi de här typen av fadäser; vad är egentligen hårdrock?

Hårdrocken handlar både om musik och attityd. Själva ordet skvallrar ganska mycket om vad man kan förvänta sig: hård rock. Rock som är av det hårdare slaget. I begynnelsen, med band som Deep Purple och Black Sabbath, var detta revolutionerande. Många blev upprörda över det “oväsen” som de ovan nämnda banden (med flera) skapade – och som, ve och fasa, många faktiskt tyckte om. Hårdrocken föddes ur arbetarklassen, skulle man kunna säga. Den skapades ofta som ett sätt att uttrycka frustration över levnads- och arbetsförhållanden och många av banden kom från industriorter. I Storbritannien fick hårdrocken starkt fäste i orter som Birmingham och Sheffield.

Under åren har hårdrocken utvecklats till att innefatta flertalet olika genrer, där samtliga fick sina speciella attribut. Termen Heavy Metal kom att användas allt mer, särskilt för den musik som ansågs lite “tyngre” – exempelvis band som Venom, Manowar mer flera. Det fanns dock också en gren av hårdrocken som var lite mjukare, som kort och gott fick benämningen melodisk hårdrock – en genre som i många sammanhang kom att kallas AOR (Adult Oriented Rock) senare. Här hade keyboards ofta en stor roll att spela, samtidigt som det satsades på medryckande refränger, smäktande ballader och texter om kärlek – perfekta skivor att ge bort som Alla hjärtans dag present till flickvännen.

Många är dock de fans av hårdrock som inte vill ha något att göra med den här lite mjukare sidan av genren. Den brutalare hårdrocken kom med band som Metallica, Slayer, Megadeath och liknande. Här var främst tempot i fokus; dubbla bastrummor, snabba gitarriff och annat som gav musiken ett aggressivt uttryck. Den här formen av Metal banade också väg för genrerna Thrash och Speed Metal, vilka var två subgenrer som var ganska olika varandra.

Hårdrocken lever i allra högsta grad fortfarande, trots att den i det närmaste försvann under en period när Grungen blev populär.