Att överleva en festival

Många av oss går runt med drömmar om den perfekta konserten. Att få se just det där bandet som man har lyssnat på sedan man tretton år gammal köpte sin första skiva. Vi har gått runt med bandtröjan tills det går hål i den och ändå vägrat slänga den. Vi kan alla låtarna utantill och när det är dags för storstädning hemma spelas favoritlåten på högsta volym och moppen blir till en elgitarr. Vi drömmer om scenljusen, den hoppande folkmassan och det öronbedövande ljudet. Men konserten känns långt borta, tills äntligen nyheten släpps att BANDET kommer till Sweden Rock och vi slänger oss framför datorn för att få tag i en biljett innan det är för sent. Och sen är det dags. Drömmen är verklig. Men hur ska man överleva en festival egentligen?

Som ny konsertbesökare är kanske inte festivalen det bästa valet för den första upplevelsen, men har man en chans på tio år att se sin drömkonsert finns det ibland inga alternativ. Även om en festival kan vara smutsig, ge en både sömn- och näringsbrist så är det också ett minne för livet. Du kommer att träffa massor med nya människor som delar dina intressen, höra musik du längtat efter och upptäcka nya band du aldrig hört talas om – och vem vet, kanske du till och med hittar en blivande partner? Men för att inte bli helt överväldigad av ett festivalbesök kommer här lite tips för att kunna njuta fullt ut:

  • Ha bekväma kläder och skor. Ja, vi vill alla se snygga ut men du kommer att gå och stå mycket så ha något som klarar långa dagar och ändå ser bra ut.
  • Drick vatten och ät mat. Festivaler blir lätt en enda lång fest, men glöm inte bort att äta ordentlig mat och dricka vatten. Sover du i tält kommer sömnbristen att göra sitt och att då dessutom ha näringsbrist gör det svårt att uppskatta konserten.
  • Om du planerar att ha ett långt party hela helgen på Gefle Metal Festival så packa med vätskeersättning och Treo för att undvika alltför svåra krämpor dagen efter.
  • Ska du ut i skogen på festival så ta med dig plastpåsar. Det kommer att bli lerigt. Du kommer att vilja skydda saker från gyttjan, som din mobil med alla coola foton på alla häftiga band du kommer att uppleva under festivalen. Tråkigt om de skulle försvinna, eller hur?
  • Res bekvämt! Har du ingen privatchaufför så finns det ju alltid kollektivtrafik som kan ta dig till festivalen. Det går ju till exempel att börja festivalen redan på rocktåget.

Känner du att de här tipsen inte var nog är webben sprängfylld med hårdrockstips. Men det allra viktigaste är ändå att du ska ha kul. Ta tag i drömmen, våga och ge dig iväg. Du kommer att få en upplevelse som du sent kommer att glömma!