Ritchie Blackmore – briljant men svår

Ritchie Blackmore var musikaliskt briljant, men samtidigt personligen outhärdlig, gitarrist i hårdrocksbanden Deep Purple och Ritchie Blackmores Rainbow.

Om det är någonting Blackmore trots sin avancerade ålder inte behöver är det en hårtransplantation – eller också är hans fortfarande imponerande hårsvall resultatet av en. Hur som helst är håravfall någonting som drabbat en tredjedel av alla män innan de fyllt 35. Vad många inte vet är att det faktiskt är enklare att behandla håravfall än vad man kan tro. En hårtransplantation är en möjlighet, men det finns också enklare hormonbehandlingar och andra alternativ som ger goda resultat.

Innan Purple – framgångsrik studiogitarrist

Blackmore föddes 1945 i Somerset, Storbritannien. Han började spela gitarr som barn och redan som tonåring hade han en relativt framgångsrik karriär som studiogitarrist. Han fick redan tidigt i karriären rykte om sig att vara svår och vittnesmål från tiden då det begav sig i Deep Purple beskriver honom som emellanåt rent fientlig.

Det var 1968 som Blackmore grundade sitt mest framgångsrika band: Deep Purple. Hårdrocksbandet skulle under tidigt 70-tal tillsammans med några andra band (bl.a. Led Zeppelin och Black Sabbath) lägga grunden för all hårdrock och metal som följt därefter. Bandet hade några fantastiskt fruktbara år mellan 1970-73 med miljonsäljande album och singlar. Det var strax efter bandets kommersiella peak som Blackmore på grund av kreativa skillnader och upprepade bråk med de andra medlemmarna lämnade bandet.

Efter Deep Purple grundade han Ritchie Blackmores Rainbow, ännu ett epokgörande hårdrocksband – om än av mindre betydelse än föregångaren. Den mest kände medlemmen i det bandet, förutom gitarristen, bör vara Ronnie James Dio. Han som fick ta över efter Ozzy Osbourne i Black Sabbath.

Om man frågar Blackmore själv om hans beryktade humör får man troligtvis ett svar om att musik är allvarliga grejer, att det handlar om att fokusera, och att när man gör det då flyger allt vad artighet och vänlighet är ut genom dörren.

Still going strong

Idag är Ritchie en smått märklig figur. Stora delar av hans liv efter de enorma framgångarna med Deep Purple och Rainbow har spenderats med att spela tidsenlig medeltidsmusik tillsammans med hans hustru. Just intresset för medeltiden sträcker sig dock längre än musiken, Blackmore klär sig uppenbarligen i medeltidskläder även privat.

Blackmore är dock, oavsett personligt rykte, en av rockhistoriens mest distinkta gitarrister. Som sådan är han fortfarande en uppskattad konsertakt som drar mycket folk. Turnerar gör han även nu, över 70 år gammal, regelbundet. Senast han spelade i Sverige var i samband med 2019 års upplaga av Sweden Rock Festival. Då stod han på scen tillsammans med Rainbow. Av de fortfarande frusna relationerna mellan Blackmore och övriga medlemmar i Deep Purple att döma kommer vi nog inte få se honom tillsammans med det bandet igen.

Leave a Reply

mts_best