Hårdrock och dess historia

Hårdrock är det svenska samlingsnamnet för hård och tung rockmusik som domineras av elgitarrer, trummor, karakteristiska riff och ofta aggressiv sång. Det är en musikstil som har sina rötter i 1960-talets rockmusik, då den unga generationen välkomnade denna mer högljudda musikgenre. Det var dock inte alla som uppskattade de nya harmonierna. Hårdrocken har trots det bara fortsatt att frodas och växa tillsammans med nya generationer under de senaste femtio åren. En hel uppsjö nya genrer och subgenrer har utvecklats sedan de tidigaste hårdrocksbanden ställde sig på scenen och framförde sina nummer under jubel.

Inte alla uppskattade det nya soundet

En av dem som inte var så förtjust i hårdrockens toner var den legendariske nu bortgångne TV- och radioprofilen Siewert Öholm. I ett uppmärksammat avsnitt av ett populärt TV-program i Sveriges Television 1984 fick den unge musikreportern och hårdrocksentusiasten Anders Tengner ta emot hård kritik. Ensam och utan bundsförvant fick han ta emot skäll på hela hårdrockmusikens vägnar i en kort men hätsk debatt. Trots angreppet menar Anders Tengner att sändningen satte igång en diskussion som bara fick intresset för hårdrock att öka, och i samband med TV-legendens bortgång kunde man läsa att hårdrocksprofilen sörjer Siewert Öholm. På så sätt fick TV-legenden en helt oväntad och viktig roll för hårdrockens framgångar, i alla fall i Sverige.

Nya subgenrer med vilda scenframträdanden

Genrer som psykedelisk rock, bluesrock och garagerock banade på 1960-talet väg för hårdrocken som kännetecknades av aggressiv sång. Distade elgitarrer tillsammans med elbas och trummor utgjorde den instrumentala kärnan, och ibland ingick även keyboard i bandens ofta vilda scenframträdanden. Under 1970-talet fick hårdrocken allt fler anhängare och blev populär genom kultband som Led Zeppelin och Van Halen. Under 1980-talet och 1990-talet uppstod många subgenrer genom nya grupper. Bon Jovi spelade glam metal medan Guns N’ Roses vann popularitet med ett råare sound. Grungen slog igenom med band som Nirvana, och Metallica gjorde succé med heavy metal. Många grupper uppträdde live med så fysiskt krävande nummer att bandmedlemmarna nog kunde behövt sin egen naprapat eller kiropraktor med på turnén.