Hårdrockens klassiska tygmärken

Gemenskap kan markeras och befästas på många olika sätt. Hårdrockare känner ofta igen varandra på jackor eller västar täckta med tygmärken, ofta med diverse bandloggor eller klassiska låtcitat broderade eller tryckta på. Märkena kommer i olika storlekar och former, från knappt större än ett mynt till stora ryggmärken som är tänkta att täcka större delar av ryggen. Vissa föredrar att ha bara ett eller några enstaka tygmärken, medan andra går all in och täcker varje kvadratcentimeter av sina skinn- och jeansjackor. Med tydliga kopplingar till MC-kulturen, där tygmärken kan uttrycka både klubbtillhörighet och rang, kan det för utomstående te sig lite skräckinjagande. Det är dock inget att oroa sig för, de flesta hårdrockare vill bara uttrycka sin kärlek till musiken och favoritbanden genom tygmärken och bandtröjor. Gemenskap kan på liknande sätt uttryckas genom fotbolls- och ishockeytröjor. De flesta människor har nog någon form av plagg med tryck eller märken i sin garderob.

Tygmärken och andra souvenirer

17-årige David Gunnarsson från Mora lyckades med konststycket att bland många andra souvenirer, även fånga Aerosmithsångaren Steven Tylers munspel under en spelning på Sweden Rock Festival. kanske för märken och tryck tur med sig? Det verkar i alla fall så, om man ska tro hårdrockarna som bär dessa symboler nästan religiöst. På Sweden Rock Festival, som funnits sedan 1992 och är en av Sveriges största musikfestivaler, lockar årligen tiotusentals besökare som åker till Norje i Blekinge för att lyssna på musik och umgås. David och hans bror har matchande jeansvästar som de täckt med tygmärken och de är knappast ensamma om den utstyrseln på festivalen. Förutom tygmärken gillar många hårdrockare att samla på souvenirer från banden, som exempelvis plektrum och trumpinnar. Några går till och med så långt att de samlar på allt musikerna kan tänkas lämna ifrån sig, som tomma vattenflaskor, små svettiga handdukar eller cigarettfimpar. För den som har tur nog att få träffa musikerna personligen är gamla hederliga autografer fortfarande populärt. Vissa går så långt att de förevigar autografen på kroppen med en tatuering.

Med en mössa syns du bättre

För den som vill göra reklam för sitt band eller varför inte sitt företag, kanske en mössa med tryck kan vara ett alternativ? Det är ett praktiskt plagg som de flesta använder under det kallare halvåret, vissa ungdomar använder rent av mössa året runt. Det är ett enkelt sätt att göra reklam på då alla som möter och passerar bäraren genast ser trycket. Det sitter också i en sådan höjd att det sällan döljs, till skillnad från många andra profilprodukter som har en begränsad räckvidd och synlighet. Med en mössa får du valuta för pengarna och maximal räckvidd med ditt budskap. Fler människor kan dessutom tänka sig att ta på sig en mössa med företagslogga på, än exempelvis en tröja från samma företag. Mössor är också praktiska och fungerar lika bra för företagets anställda som gåvor till kunder och andra nyfikna. Med en mössa syns du och ditt företag bättre.