Vad innebär “klassisk hårdrock”?  

Hårdrock är en gammal genre som påstås har sitt ursprung i sent 1960-tal. Det var band från företrädesvis Storbritannien som stod för hårdrockens första steg på musikmarknaden och där exempelvis Deep Purple, Black Sabbath, Led Zeppelin och Uriah Heep ses som några av de första pionjärerna. Dessa, som man numer anser som de “klassiska” hårdrocksbanden, stod för en lite tuffare och hårdare variant av vanlig rock och här kunde man dessutom hitta influenser från både blues, jazz och klassisk musik.

 

Genren har genom åren utvecklats på flera sätt och i olika riktningar. Det har funnits en stor portion av experimenterande och testande av gränser; vem kan Bass player on stagespela snabbast och högst? Hårdrocken har alltid varit teknisk, till skillnad från många andra genrer inom populärmusiken. Genren har fött en mängd olika superstjärnor inom respektive musikinstrument, som samtliga tillfört en viss teknik. Ett exempel på det är alla dessa hårdrocksgitarrister som ett tag skulle överträffa varandra i snabbt solospel och fingerfärdighet på greppbrädan. Trummisarna, som till en början var tydligt influerade av jazztrummisar, började under senare delen av 70-talet utveckla ett “tyngre” sound som basisterna hängde på. Att spela med dubbla bastrummor i ett hejdundrande tempo blev exempelvis på modet under en period. Acceptlåten “Fast as a shark” är ett tidigt exempel på det.

Klassiska hårdrocksband från 80-talet finns det många. Under denna tidsperiod föddes många stilbildande band som kopierades friskt under många år framåt. Brittiska Iron Maiden är ett exempel på ett av dessa band, som fortfarande har en viss nivå av popularitet. Från USA kom band som Van Halen, Dokken, Ratt, Mötley Crüe att dominera den amerikanska rockscenen där de spelade på stora arenor inför ett gigantiskt antal besökare. Gitarristen i VanHands of a man playing a drum kit in black and white Halen, Eddie Van Halen, är en stilbildande storhet som bidrog med sin speciella “tapping”teknik – kopierad av de allra flesta hårdrocksgitarrister som skulle komma.

 

Trots att grungen kom i början av 1990-talet och “förstörde” intresset för den klassiska hårdrocken, var detta bara en tillfällig trend. Idag är intresset för hårdrocken stort och många nya band bildas med jämna mellanrum. Särskilt intresse för denna musikstil finns i Skandinavien, samt i Storbritannien och Tyskland.