Hårdrocksgrupper som gått över gränser

Metal har ända sedan början handlar om tunga gitarrer, basgångar och trummor, en god portion skrål och skrän och en attityd som ger fan i allt utom allmänt partajande. Den klassiska hårdrockaren har alltid haft långt hår, mycket läder och nitar och volymen på full nivå. Även musiken i sig har ofta haft vissa för genren klassiska inslag, som det obligatoriska gitarrsolot och en sångare som kan trycka på så att glasrutor spräcks!

Det är dock en myt att alla hårdrocksgrupper alltid har låtit och sett ut likadant i alla tider och det finns många exempel på

metalband som experimenterat med andra musikgenrer, vilket ibland visat sig vara enormt framgångsrikt.

Ett exempel på en sådan gränsöverskridande hårdrocksgrupp är amerikanska Aerosmith som på 80-talet valde att samarbeta med rapgruppen Run D.M.C. och låten Walk this Way. Här blandade man sångaren Steven Tylers hårda och gälla stämma med rapparnas inslag och i videon syntes de framträda i två olika rum som de snart gjorde till ett genom att riva väggen som skilda dem. Låten blev en jättehit och även om det fanns både hårdrocks- och rapfans som fnyste på näsan så var det ett faktum att experimentet lyckades kommersiellt, liksom inspirerade andra grupper att prova på och leka med andra genrer. Hårdrockgruppen Korn gjorde år 2005 en rolig video till sin låt Twisted Transistor där stora rappare som Snoop Dogg och Dr. Dre låtsades vara gruppen medlemmar som en liten hyllning till sina redan nämnda föregångare.

Det var dock inte Aerosmith som började med gränsöverskridandet. Ett av de största rockbanden på 70- och 80-talet var KISS, som fortfarande rockar loss på de stora arenorna. Trots sina tunga tongångar och klassiska rock n´roll texter så vågade sig sångaren och låtskrivaren Paul Stanley på en typisk disco låt med hiten I Was Made For Loving You år 1979 som gav gruppen mycket delade mottaganden men samtidigt enorm uppmärksamhet. Om man skriver att man gillar denna låt på sin profil på dejtingsidor kan man räkna med att än idag få starka reaktioner, både positiva och negativa, hos dem som läser den.

Svenska Yngwie Malmsteen började sin långa karriär på 80-talet och han visare redan på sin första skiva sin stora kärlek till den klassiska musiken och som en elgitarrens Paganini visade denna virtuos sin briljans på strängarna. Aldrig förut hade sådan skicklighet och snabbhet hörts, och fansen som var vana vid regelrätt hårdrock introducerades nu till en hel värld av vacker, klassisk musik. Även om många andra hårdrocksband hade visat sina influenser från klassiska kompositörer som Bach och Beethoven så var det Malmsteen som, inspirerad av sin stora idol Richie Blackmore, tog steget längre och spelade de stora kompositörerna på sin elgitarr inför en headbangande publik.