New Wave of British Heavy Metal

Begreppet ”New Wave of Brisith Heavy Metal”, som brukar förkortas NWOBHM, myntades av den brittiska journalisten Geoff Barton i majnumret av musiktidningen Sounds. Han använde termen för att beskriva den stora våg av hårdrocksband som hade uppkommit i Storbritannien under slutet av 1970-talet, som med sin musik visade att en förgrening hade skett från den numera klassiska hårdrocken som 1960- och 1970-talsbanden som Deep Purple och Black Sabbath spelade.

Banden i New Wave of British Heavy Metal hade helt klart sitt ursprung i den klassiska hårdrocken, men inkorporerade också den framväxande punkrockens intensitet, vilket skapade en snabbare och mer aggressiv typ av hårdrock.

Rörelsen som kom att kallas NWOBHM omfattade ett tusental band, men många av dessa kom aldrig förbi demostadiet, eller släppte någon enstaka singel. Andra konkurrerades så småningom ut av den mer kommersiella glamrocken som växte fram under den andra halvan av 1980-talet. Vissa band från denna era fick dock stora internationella framgångar, och räknas än idag som några av de mest klassiska rockbanden. Däribland kan nämnas Iron Maiden och Def Leppard, liksom Motörhead och Saxon. Andra band slog aldrig igenom utanför hårdrocksscenen, men var stora underground-band och påverkade senare metalgenrer som växte fram. Exempel på sådana band är Venom, Diamond Head och Raven.

Banden från NWOBHM har både fans som var med och upplevde deras storhetstid, och nya fans som upptäcker deras musik idag. Om du är ett av dessa fans, och du tycker om att kunna koncentrera dig helt på musiken när du lyssnar på deras låtar, ska du investera i en skön uppsättning utemöbler. På det sättet kan du med ett par bra hörlurar luta dig tillbaka, blunda och försvinna helt in i musiken, utan att störas av något.