AOR: Den mjukare sidan av hårdrocken  

Det är inte helt enkelt att placera en viss artist eller band i ett musikaliskt fack. Ofta gränsar musikstilen till flera olika stilar, antingen bara för att det blivit så eller också medvetet av artisten för att inte måla in sig i ett hörn. Särskilt genren hårdrock är i hög utsträckning mångfacetterad. Hårdrocken bjuder på ett brett spektra av stilar, allt ifrån brutala varianter som exempelvis goth och thrash till mjukare stilar som bjuder på vackra ballader varvade med melodiska och trallvänliga melodier.

Fans

Just genren AOR, Album Oriented Rock, står för den mjukare sidan av hårdrocken. A:et i AOR betyder också i vissa sammanhang Adult, vilket skulle betyda att denna subgenre av hårdrocken är en mer “vuxen” och tillrättalagd skapelse som många människor lätt kan ta till sig. Begreppet AOR har nu funnits i några årtionden, men under 1980-talet användes istället termen “melodiös hårdrock” för att beskriva denna genre. AOR-musiken gränsar dessutom till andra genrer, där de vanligaste är rock/pop samt amerikansk westcoast (som ej är att förväxla med västkustrap). I vissa fall kan man därtill höra influenser av soul och r’n’b, jazz och country.

Framstående artister inom AOR-genren

AOR-lyssnare av den äldre skolan, särskilt de med amerikansk anknytning, pratar mycket om bandet Journey som en identifierare för denna musikstil. Här hittar man också band som Foreigner, till viss del Toto (även om dessa mestadels tillhör Westcoastgenren), samt Boston. Beroende på hur pass intresserad och påläst om AOR man är, finns det dock massvis av artister. Brittiska FM är här kända aktörer, liksom det skotska bandet Strangeways. Båda gjorde album på 1980-talet som satte stort avtryck i musikbranschen inom den melodiösa rocken.

 

Black metal band on stageAOR idag

I början av 1990-talet började lyssnarna tröttna på fluffiga keyboards, gitarrsolon och permanentat hår. Tiden var också annorlunda; 80-talet var positivare som årtionde och 90-talet bar mer på en känsla av deppighet. Detta avspeglades förstås på musiken och band som Nirvana och Soundgarden med flera dök upp på musikscenen i form av nya genren grunge. Denna kom att förändra branschen rejält och mer om detta i en annan artikel. Dock började AOR-musiken komma tillbaka när grungehysterin började lägga sig i slutet av 90-talet och har idag många fans runt om i världen.